понеділок, 31 березня 2014 р.

« БІБЛІОТЕРАПІЯ» - ЦЕ ЛІКУВАННЯ КНИГОЮ,



- так  відкрила  заняття  семінару  -  практикуму на  тему : «Бібліотерапія  -  складова  соціальної  роботи  бібліотек», на який зібралися  бібліотекарі  району , директор  районної  бібліотеки Л.М.Пилипчук.
Вона  ноголосила, що це перспективний напрям діяльності бібліотек, що займається вивченням впливу  спеціально підібраної літератури на стан здоров»я людини. Душа і слово. Ці поняття вічні. І нічим так не вразиш, як словом. Ним можна і підбадьорити , а можна і завдати болю. Є безліч різних творів літератури, в яких читач може знайти  або  душевну  свободу, або, навпаки, віддатися смутку чи тузі.Читання книг  дозволяє вивести людину з пригніченого стану. Це одна з форм  допомогти  нашим  користувачам  бібліотек побачити щось нове і красиве.

Творіть добро – воно розтопить серце…


                          
                                     Як можна добро у житті не любить?...
 
                                     Як можна сімейне гніздо не любить?...
                                     Як можна забути,що ймення тобі
                                     Людина? Ти чуєш? –Людина!
21 березня  районна бібліотека щиро відкрила свої двері для учасників любительського об»єднання «Берегиня».
Директор районної бібліотеки Людмила Пилипчук, представила  жителів  родового помешкання з села Підлісне – Ольгу Бенещук та Світлану Волчановську. Вони є  активними учасниками  любительського об»єднання «Світлиця» , яке діє при  Стрибізькій сільській бібліотеці. Разом  із завідуючою -  Тамарою Терещук  вони взяли участь в  годині спілкування на тему «Здорова жінка – здорова нація».  Гості розповідали про облаштування своїх  родових помешкань, про вживання чистих екологічних продуктів,про цілющі властивості рослин,які знаходяться навколо нас. Адже від цього залежить здоров»я людей. У виконанні Ольги Бенещук прозвучала пісня та  вірш «Балада» Евгенії Бабенко.
Засідання продовжилось знайомством з книгами,які торкаються даної теми.   Як жити довго в здоров»ї,щасті і радості розповідають книги  Мирослава Дочинця  «Многії літа. Благії літа»,»Хліб і шоколад»,»Руки і душа»,»Вічник», «Горянин»,»Світован»  з  якими ознайомила Людмила Михайлівна.
Багато життєвих драм можна було б уникнути, якби обережно поводитися зі словом. З геніальною влучністю про роль слова написала Ліна Костенко:
                                       Як легко  висміяти вчинок,
                                       Як просто знищити  талант.
                                       Щоб обезкровити людину,
                                       Достатньо слів – не треба ран.
Лікувати душу допоможуть  книги Гарафіни Маковій: «У Світі рослин»,»Наші обереги»,»Свідчення.Голос народу». Ці книги мають пізнавальне значення,допомагають переконатися, від чого залежить наше життя, як можна його змінити. В них мудра, ненав»язлива наука про те, як жити, щоб біди не знати, а якщо вона вже прийшла, то як позбутися її – наголосила бібліотекар Олена Грозовська.
Вже доброю традицією стає на засіданні «Берегині» знайомити  з  роботами  місцевих умільців.  Цього разу свої здібності у виготов лені картин з кави  представила  фельдшер   ЦРЛ  Мая    Опанащук  та  картини вишиті хрестиком  Наталія  Метельська – завідуюча відділом обслуговуванням ЦРБ.  Для кожної  -роботи є бальзамом для душі. В них вони черпають  ковток води,яка тамує спрагу.   
 
 
 
В домашній,теплій обстановці учасники зібрання частувалися чаєм з пирогами,які привезли гості та обмінювалися думками.
Такі зібрання  допомагають  відійти від своїх щоденних турбот і проблем,гарно провести  дозвілля,дізнатися  багато цікавого і корисного. Тож краще відкладіть свої невідкладні справи й почніть жити. Живіть сьогодні. Щодня творіть добро – воно  перемагає найсуворішу зиму й розтоплює навіть найбільш зледеніли серця.
 Бібліотекар читального залу          Людмила  Пашківська

понеділок, 24 березня 2014 р.

"Українські вишиванки - наче райдуги світанки"

                                       "Українські вишиванки  - наче райдуги світанки"
 
      Під такою назвою в дитячому відділі районної бібліотеки відбулося літературне свято.  На свято були запрошені учні молодших класів Червоноармійської ЗОШ.
      Працівники  бібліотеки ознайомили присутніх з історією української вишивки.
 
      Вишивання - це давнє заняття людей в Україні,йому тисячі років. Свою любов до природи, вічного  Дерева життя наші предки висловлювали в чарівних природних  узорах, якими прикрашали свій одяг,взуття, помешкання, бо здавна в благородній душі українця жила краса і любов до всього земного. Матері вишивали  чарівні рушники, які дарували своїм дітям у далеку та щасливу  дорогу. На барвистих вишитих рушниках у нас підносять дорогим гостям  хліб, як найбільшу і найдорожчу святиню, бо хліб - це саме життя. А найбільшим оберегом була вишита сорочка, бо вона захищала не тільки тіло від хвороб,але й душу від злих духів. От і сьогодні народна традиція не зникає, а стає популярною і підсилюється сучасними формами одягу,новими узорами. Та й сорочка вишиванка сьогодні  стала модною, її вдягають   на свято і в будень,від  малих дітей до людей поважного віку.
 Учасники свята  Чепель Аня, Кондратенко Аня, сестрички Олійник  Саша і Даша з 4-Б класу, Степанчук Діана,  Ярмоленко Яна, Лиманець Саша, Баладига Марина, Фудаль Настя з 5-А класу читали вірші про вишиванки, і в їх виконанні прозвучали пісні "Вишиванка","Мамина сорочка" та ін.
    
 
В бібліотеці було організовано виставку вишитих рушників, картин,сорочок,подушок та інших предметів,які учасникик принесли з дому.
     Глядачі подякували  учасникам  та пообіцяли з повагою  відноситись до  звичаїв та традицій свого краю.
     
                                                                                            
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                                           Вдягни, дитино, рідну вишиванку
                                                                                           І  українцем йди у білий світ.
                                                                                           Дивуйся світу в росянім серпанку
                                                                                           Й люби цю землю вже з дитячих літ.
 
                                                                                           Вдягни,дитино,рідну вишиванку
                                                                                           І з чистим серцем в білий світ іди.
                                                                                           Вона  зігріє сонцем на світанку
                                                                                           І  оберегом стане від біди.
 
               Провідний бібліотекар  дитячого відділу   Тетяна Іщенко.

пʼятницю, 14 березня 2014 р.

"І лине над землею Шевченкове слово"

              "І лине над землею Шевченкове слово"

                                                                                                 Щовесни,коли тануть сніги,
 І на рясті просяє веселка
 Повні сил і живої снаги
 Ми вшануєм пам"ять Шевченка.

Продовжуючи  святкування  200 річчя  Т.Г.Шевченка,   працівники районної бібліотеки  12 березня  на сцені РБК провели літературно - музичний  вечір "І лине над землею Шевченкове слово".
Тарас Шевченко - це голос, це дух народу. Народу,якому ніби самою долею судилося пройти крізь усі терни історії, пройти і - дивом вижити. Слава Шевченка давно сягнула за межі його рідної української землі.
На заході присутні мали  змогу  разом з ведучими   пройтися життєвими шляхами великого Кобзаря. Початок вечора відкрили вихованці танцювального колективу "Сузір"я " районної школи мистецтв (керівник Олена Оріховська) під  пісню "Шлях до Тараса".

В програмі прозвучали пісні: "Реве та стогне Дніпр широкий" у виконанні хору РБК,"


Думи, мої, думи"  - викладачів школи мистецтв,"


Ой  літа орел" -чоловічого ансамблю РБК.  


Український народний танець та композицію "Мова єднання"  виконали вихованці  колективу "Колорит" Будинку дитячої  творчості (керівник М.Пташнюк).


Вірш Т.Шевченка "Маленькій Мар"янці" читала учениця 4-Б класу місцевої школи Аня Чепель,




та вірш Павла Гірника "Назавжди"  - провідний бібліотекар дитячого відділу Тетяна Іщенко. 

Хай же й сьогодні,і в наступні роки життя української держави обпікає промерзлі наші душі огнем словесним Шевченко, хай воскресає він, пророк народу нашого, повсякчас у наших благородних помислах. Бо  ради  усіх нас, і мертвим, і  живих, і ненароджених земляків його і в Україні і не в Україні, він благав у Господа.