понеділок, 2 червня 2014 р.

ТВОРЧА ЕКСКУРСІЯ У КАМ»ЯНЕ СЕЛО


                                                ТВОРЧА  ЕКСКУРСІЯ  У  КАМ»ЯНЕ   СЕЛО

  Творчий  взаємообмін між бібліотеками нашого та Олевського районів, який організувала директор ЦРБ Л.М.Пилипчук,   передбачав  екскурсію-знайомство з пам»яткою природи, геологічним  заказником  Кам»яне село  ,   засідання  за  «круглим столом» «Не тільки в гості жде тебе природа» ,  просто  цікаве спілкування  на  природі  та    обмін  досвідом  між  бібліотекарями .

Маршрут пролягав через  Ємільчино - Олевськ  -     село   Тепениця  -  Кам»яне село . В Тепениці   зустріла нас Л.П.Гаврилюк,  яка  працює   бібліотекарем    І  категорії сільської бібліотеки . Людмила Петрівна  організувала цікаву  поїздку  з нами у   Кам»яне село, яке знаходиться в 30 км від Олевська. .

Проїхавши   у напрямку Кам”яного села, яке розташоване на території 15 га,  ми не зустріли вихідців з цього села, тут немає покинутих осель та занедбаних господарств.

«Камінні господарі» цих поліських лісів, різноманітні за формою і розмірами,вкриті мохами величезні камені – валуни, що немов повиростали з-під землі, розкидані по лісі, наче іграшки велетня.  А ще ми побачили дивний край дикої природи :  боброві гаті,  як квітує  жовтим  п»янким  ароматом  азалія понтійська, чорничні плантації, борсукові нори. Скрізь тут видно камені, що йдуть майже рядами, ніби вулиці: сільські хатинки, а біля них є  і «кам»яна» школа, і навіть «церква», і інші будівлі.

Згідно за однією з легенд, у давні часи на цьому місці стояло заможне село. Одного разу  бідняки з сусіднього села прийшли з проханням про допомогу. Але ніхто з багатіїв не почув їхні благання. На світанку хати та інші споруди  скам»яніли. Мабуть Бог почув страждання бідняків та «віддячив»  заможним.

Найбільш цікавий камінь з відбитком Божого сліду, за переказами, тут залишив свій слід Христос. На камені дійсно залишилися  три  чіткі  сліди, що нагадують відбитки людських ніг, один з котрих найбільш схожий. Якщо босоніж ступити в скам»янілий Божий слід, завжди можна відчути тепло, що виходить від нього, навіть у прохолодну погоду. Кажуть, якщо стати босим в Божий слід, - можна зцілитися, а загадане бажання обов»язково  здійсниться.

Після екскурсії всі зібралися за «круглий стіл», тобто годину цікавого спілкування  на  природі.

У  роботі «круглого столу» прийняв участь сільський голова села Тепениці  В.Й.Кайданович.

-           Немає  місця  на землі більш оповитого тайною, ніж Олевський район, - зазначив Володимир Йосипович, місця, яке геологи називають «маленьким Уралом», де історики підозрюють, що тут знайшов покій князь Ігор, заховано золото гетьмана Полуботка і бібліотеку князя Ярослава Мудрого.

  Визначено  коло проблем,  колеги  між  собою  поділилися , та збагатилися  досвідом  роботи,  накреслили  шляхи подальшої  співпраці.  Познайомившись зі сторінкою  історії  вивчення свого краю  та   сповнені  вражень,  усі  повернулися  додому.                                               

                                                          Провідний методист районної бібліотеки   -   З.В.Боровик.