середу, 12 листопада 2014 р.

Школа практичного навчання.

 

 

    

 

                                    Школа практичного навчання.

 

          Курненська сільська бібліотека першочергову увагу приділяє виконанню своїх традиційних функцій – інформаційних, соціальних, культурно – освітніх, дозвіллєвих. І так як ця книгозбірня постійно оновлює і покращує свою роботу через різноманітні методи та форми бібліотечного обслуговування, то заняття бібліотекарів району відбулося саме тут, у цій школі практичного навчання на тему:  «Сільська бібліотека – відданість традиціям, співзвучність сучасному, відкритість майбутньому»
Відкрила навчання директор районної бібліотеки Л.М.Пилипчук.  Людмила Михайлівна показала всім книгозбірню, якою керує Олена Олексіївна Іванисько. Ось уже 28 років після закінчення школи, з дитячих років залюблена в книги,  вона створює затишок у бібліотеці, знайомить сільських читачів з різнобарвним і чудовим світом.  Сільська бібліотека налічує понад  10 тисяч примірників книжкового фонду,  обслуговує щороку понад 600 користувачів.   
   Значну роль відіграють комфортність у бібліотеці, наявна інформаційна зона, різні матеріали, які можуть здивувати, зацікавити чи привабити відвідувачів. І, важливе значення має надання користувачам можливість проявити себе, реалізувати свої здібності у книгозбірні. А тому тут створена « Книжкова лікарня», де надається допомога «хворим книгам», також діти займаються над створенням образів казок у гуртку «Умілі руки».   Вже багато років створений та  діє «Клуб молодої сім»ї», на зібраннях якого проводяться різноманітні  тематичні вечори, свята. 
«Сучасний бібліотекар починається з творчої ідеї», - на таку тему завідуюча сільською бібліотекою представила урок професійної майстерності. Вона надала консультації з досвіду роботи по обслуговуванню користувачів у сільській книгозбірні, проведення масової роботи. Олена Олексіївна представила показовий масовий захід  -  інсценізацію  казки на «новий лад» «Коза – Дереза». Її виконали кращі читачі сільської бібліотеки.   
 

                                                                                     
До уваги бібліотекарів було представлено  діючі книжково – ілюстровані виставки  на теми: «Сім»я.Родина. Рід.Народ»; «Нам  наймиліша і єдина Вітчизна за усі світи»; «Полісся,Полісся – колиска любові»; «Земля натхненна – вічні джерела» та ін. Оформлено ряд тематичних папок, в яких зберігається та постійно накопичується інформація з актуальних  і злободенних тем. В бібліотеці ведуться альбоми «Історія села», це славний літопис, розповіді про людей  населених пунктів сільської ради, їх сьогодення, перспективи, фотодобірки. Ці матеріали  важливі і дуже потрібні, -як зазначає  завідуюча бібліотекою. Та особливо гарно, з любов»ю оформлено куточок  рушника «Символ народу дорогий»
 
 
та героїко – патріотичний  стенд, присвячений героям АТО        « Незборимі ми, допоки в Україні є такі сини».
 
 
В приміщенні Будинку культури в 2010 році створено народознавчий музей старожтитностей.
 
Задоволена працівниками культури на селі сільський голова Катерина Григорівна Ковальчук, яка прийняла участь у  школі практичного навчання.    Взагалі у нас налагоджені гарні стосунки місцевих інституцій : шкіл, Будинку культури, клубу, бібліотеки , що знаходяться на території сільської ради, яка по території займає друге місце після Червоноармійської селищної ради. Вона наголосила, що  працівники - справжні ентузіасти своєї справи, творчі та ініціативні фахівці, активні в громадському житті села, проведенні соціокультурних заходів, завжди  всі ми у співпраці , бо працюємо творчо, злагоджено.     
Найбільш результативно це вдається мені, - запевнила Олена Олексіївна, бо в моїй бібліотеці затишно і тепло моїм користувачам , приміщення опалюється взимку, кілька років назад зроблено ремонт, порядок якого  підтримуємо,поставили нові пластикові вікна.  Щороку виділяються кошти в сумі 1500 грн. на  поповнення книжкового фонду , передплачуються  періодичні видання (7 назв) – а це в межах - більше 1000грн. Нещодавно закуплені тюлеві занавіски, карнизи, виділяються кошти на господарські товари, тощо.  Ось так місцева влада відчуває діяльність  моєї  бібліотеки, як частину своєї власної діяльності.    
 Таке навчання,на нашу думку, корисне, бо проходить ділове, практичне спілкування з колегами на робочому місці, обмін думками, а сільська бібліотека, в свою чергу, більш широко рекламує свою діяльність.
Спеціалісти районної бібліотеки підготували і роздали “Методичні скарбнички»  на допомогу бібліотекарям сільських бібліотек та провели консультації на тему:   «Роль сільської бібліотеки у  вдосконаленні форм і методів роботи з молоддю» та «Патріотизм у розумінні підростаючого покоління».  
 Бібліотечні фахівці отримали домашнє завдання.
 
                               Провідний методист районної бібліотеки
                                                                             З.В.Боровик.

понеділок, 3 листопада 2014 р.

Легенди рідного краю


                      
    Минуле нашого народу  було досить складним,неоднозначним і дуже цікавим. Про це свідчать наповнені книжкові скарбниці,в яких залишили свою цікаву інформацію наступним поколінням історики,дослідники,наукові діячі,народ в своїх легендах.
   Легенда – це жанр народної прози. В легенді,крім естетичної функції, важливу роль відіграє  інформативно- практична;передача наступним поколінням і закріплення в традиції певних знань,пояснення визначних подій,вчинків окремих осіб,явищ природи. Реальне в легенді  органічно злите з фантастичним.


 
  День краєзнавства  «Легенди рідного краю" зібрав дітей 3-8 кл., в центральній районній бібліотеці під девізом  «Люби і знай свій рідний край»  30 жовтня  2014р.
     Розпочала цей день провідний спеціаліст дитячого відділу ЦРБ  Іщенко Тетяна Вікторівна,яка розповіла,таке легенди,які вони є та прочитала легенду про матір,яку слухали без сліз неможливо.
    Бібліограф-краєзнавець Вакуленко Тетяна Олександрівна розповіла присутнім легенди про назви сіл району  та провела огляд краєзнавчої  літератури:» Червоноармійськ – моя історія жива». Учениця 6-А кл. Саша Лиманець підготувала і провела вікторину,в якій приймали участь всі  присутні. Самих активних відзначено призами. Діти охоче розповідали легенди про калину,про вербу,про квіточки,які люди називали материнськими сльозами,а ще їх називають материнками та багато інших.
 
   Бібліотекар дитячого відділу ЦРБ            О.І.Буланова