пʼятницю, 29 травня 2015 р.


                            «Від тебе,жінко,в світ ідуть дороги

                                І з тебе починається життя»


В гарний травневий день  в читальному залі  районної бібліотеки відбулося чергове засідання любительського об»єднання «Берегиня».
Травень  місяць багатий на свята. Одне з  них,яке ми святкуємо   другої неділі травня - День Матері.

Жінка…Жінка-мати… Жінка – трудівниця… Саме вона жінка,є єдиним божеством на землі, в яке вірують, із давніх-давен. Із глибин тисячоліть до нас  дійшли докази шанування жінки. А хіба не гідна похвали і добрих слів сьогодні кожна жінка? На плечах нашої сестри,матері лежить, певне, більше, аніж півдержави.
 
                                    Накотяться біди – повинна здолати,
                                    Підкрадеться туга – повинна мовчати.
                                    Немеркнуче світло: Я – жінка,я – мати!
                                    Запалена Богом одвічна свіча.
Такими  словами   відкрила засідання  бібліотекар читального залу Людмила Пашківська.  Вона запросила до слова  нашу землячку, місцеву поетку,жінку- матір, вчительку, і просто добру людину, яка понад усе  любить життя і людей  Галину Буравську. А її статті на сільськогосподарську тематику та людські долі  друкувалися в «Сільських вістях»,»Розумне господарство», «Пантелеймон», журнал «Жінка», місцева  газета «Вісті».  Галина  декламувала свої вірші, нові казки,ділилася спогадами про свою неньку,якої на жаль вже немає. Гордістю Галини Анатоліївни є її син Тарас,  дворазовий чемпіон світу з гирьового спорту.
Своїми спогадами та новими поетичними рядками поділилася  Надія Тесля з Червоноармійська. Це  жінка активної життєвої позиції,гарна мама,бабуся, представниця районного відділення Всеукраїнського об»єднання  ветеранів. Вона зачитала свої  вірші про доброту,якої так не вистачає в світі, а рядки присвячені  пам»яті матусі,озвалися зворушливим щемом у серцях присутніх жінок.
 
У кожного є або була найближча і найдорожча людина – Мати.               У найскладніші, найдраматичніші хвилини життя цей спогад гріє,підтримує,додає сил. І хоч куди б  не закинула  нас доля, в пам»яті жевріє материнська домівка,материнський поріг,материнське вікно,материнські руки,материнська душа, яка завжди як ніхто  зрозуміє,допоможе та втішить. Наша землячка,Олена Черниш,  нині проживає в місті  Лондоні. І рідна домівка завжди і її спогадах.  На наше зібрання  була запрошена мама Олени, Зінаїда Олександрівна. З її розповіді ми дізналися, як  вона, разом з чоловіком Віктором Івановичем відвідали донькув столиці туманного Альбіону. Найбільше вразила чистота міста, ввічливість місцевих жителів,- каже Зінаїда. А ще    розповідала  про традиції міста,архітектурні шедеври,красиві парки. До уваги присутніх, працівники бібліотеки представили роботи Олени,які принесла Зінаїда Олександрівна. Це вишиванки – серветки,картинки.
Засідання «Берегині» завжди супроводжується    піснями.  Своїм голосом присутніх чарувала молода, талановита  Аня Домбровська,яка працює директором художнього музею «Пулинські барви». Дівчина неодноразово брала участь у конкурсах «Перша нота»,»Червона рута». Засідання було цікавим та змістовним. Частувалися пирогами та іншою смакотою.
 

 

 



 

неділю, 3 травня 2015 р.

Героїчна сторінка живої історії

Через декілька днів  ми зустрічаємо 70- ту річницю Великої Перемоги, яка заклала основи незалежності України.
Напередодні   цієї дати  в залі  Червоноармійської районної  державної  адміністрації   відбулася презентація  Книги Пам"яті України. Переможці. Житомирська область том.5.
Слухачами заходу були ветерани ,молодь, громадсткість району.
Це історико-меморіальне видання  серіалу "Переможці", мета якого зберегти для нинішнього і майбутнього покоління імена ветеранів Другої світової війни, чий бойовий і трудовий подвиг став безцінним надбанням   історії, містить поіменні списки  фронтовиків,партизанів, підпільників. Працівниками районної бібліотеки  організована  виставка книг на дану тематику. В заході взяли участь: голова районної  ради Віктор Галущинський та голова районної  ради ветеранів  Микола Мазяр.












Ведучими  презентації  були: Наталія Метельська -завідуюча відділом обслуговування ЦРБ  та  Лариса Громська - головний спеціаліст районного відділу культури.


В Україні шанують пам"ять героїв,організовують пошук і перепоховання праху загиблих. Все це ввійшло в традицію і передається від покоління до покоління, щоб подвиг і дружба народів не забувалися ніколи. Про перепоховання бійців, останки яких знайдені на території с.Соколів Червоноармійського району розповів Леонід Фесенко - вчитель Вацлавпільської гімназії,член пошукової групи, та представив фотоматеріали заходу.
Слайд-презентацію шкільного музею Другої світової війни Івановицької ЗОЩ І-ІІІст. представила учениця 10 класу Вікторія Черниш  та вчитель географії і біології цієї  ж школи,член ради музею,депутат районної ради   Вячеслав .Пишнюк.






















На захід була запрошена донька  підпільника П.З.Піскуна, який в роки війни допоміг врятувати єврейську сім"ю  Марка Мешка, який через багато років  видасть  книгу   "Не забуду!Не прощу". В цій книзі  Марк  опише зустріч з Піскуном П.З.,а згодом відвідає цю родину.
В 2004 році в Києві,в Ізраїльському посольстві  ветерану Піскуну П.З.  вручено медаль і почесну грамоту   Праведника  народів миру. А. 27 січня 2010 року  Указом Президента  України  В.Ющенко   Петро Захарович  був нагороджений орденом "За мужність ІІІст." виявлений в роки Другої світової війни. На згадку доньці Ларисі вручено квіти та  пятий том Книги Пам"яті України, куди занесено ім"я її батька.


Презентація  супроводжувалась піснями   тих воєнних років, та піснею "Погони" у виконанні чоловічого ансамблю "Промінь" РБК.