пʼятницю, 24 березня 2017 р.

2017 рік оголошено Роком Японії в Україні.

 Японію часто називають Країною висхідного Сонця. В ній стільки незрозумілої чарівності, тут унікальне все, починаючи від сучасних міст, закінчуючи культурою. Японці завжди вміли у всьому знайти гармонію.
Деякі цікаві факти про Японію:

1. У цій незвичайній за нашими поняттями країні навіть день святого Валентина проходить не так, як прийнято у нас: в цей святковий день дарують подарунки і проявляють симпатію виключно дівчата. Походження цієї традиції невідомо, але сьогодні вона виконує дуже важливу функцію: дозволяє жінкам і дівчатам сказати несміливим японським хлопцям «так», не чекаючи поки вони знайдуть підхід до них.

2. Японці — роботящий народ. Вони можуть працювати по 17 годин на добу без перерви, а після напруженого дня піти в бар і, після декількох годин сну, знову на роботу.

3. Більшість японців червоніють після прийому невеликої порції алкоголю і взагалі не можуть випити багато, хоча є винятки.

4. Цей народ не вміє відпочивати. Чотири дні відгулів підряд вважається повноцінною відпусткою. Вони ніколи не беруть належні 3 тижні відпустки на рік, а також не йдуть раніше додому.

5. В Країні висхідного Сонця дуже дешеве м’ясо і риба, але неймовірно дорогі фрукти. Одне яблучко коштує близько двох доларів, а зв’язка бананів — не менш п’яти. Диня — найдорожчий фрукт, деякі сорти обходяться в двісті доларів.

6. В метро існують окремі вагони тільки для жінок. Це створено для того, щоб вранці ніхто до них не приставав, адже для японця обмацування жіночого тіла в набитому транспорті — майже національний спорт.

7. Японія — досить маленька країна, але тут знаходиться багато найбільше. Приміром, тут розташований найдорожчий парк з розвагами в світі Disney, де знаходяться чотири з десятка найвищих гірок. У столиці знаходиться найрозвиненіша система гілок метро на планеті Земля, а також найбільше змішане перехрестя і ж / д хаб.

8. У квітні 45 року минулого століття була опублікована декларація від імені США, яка вимагала припинення військових дій з боку Японії. Японці проігнорували цю заяву, позбавивши себе можливості мирного вирішення цієї суперечки. 6 серпня 1945 американські військовослужбовці скинули атомну бомбу на Хіросіму. Після закінчення трьох днів ще одна бомба впала на місто Нагасакі. Застосування таких дій було здійснено в основному для демонстрації світові переваги Сполучених Штатів в галузі озброєння.

9. Більшість ієрогліфів складаються з пари складів, але є разючі винятки. Приміром, ієрогліф являє собою слово з тринадцяти складів — «ханетокаватогаханареруото» — і описує звук, який видається під час відділення плоті від кісток. Також в цій дивовижній мові практично відсутні займенники. Деякі слова іноді використовуються як займенники, але вони мають ще як мінімум одне значення.

10. Японія єдина країна в усьому світі, яка зберегла титул Імперії, а династія імператорів ніколи не переривалася протягом всієї історії. На сьогоднішній день править імператор Акіхіто, який є прямим нащадком першого імператора, який заснував Японію. Цього року цій країні виповнилося 2673.
Районна бібліотека знайомить читачів з загадковою країною - Японія, та представила  до  уваги користувачів книжкову викладку: "Японія - країна  Вранішнього Сонця".


пʼятницю, 10 березня 2017 р.

На світі тисячі професій – одна із них твоя.


                

    26 лютого на засідання читацького клубу «В світі цікавого» дитячого відділу ЦРБ зібрались  члени клубу,поділитися своїми думками про вибір професії. Адже це складне і відповідальне завдання. Діти чітко розуміють, що від того, наскільки вірно вони оберуть професію, залежить їх місце в суспільстві. Щодо вибору професії, діти кажуть, що радяться з батьками, вчителями, знайомими, сперечаються з друзями. Вони чітко розуміють, що від їх вибору залежить багато чого: і матеріальний достаток, і коло спілкування, і інтереси, і щастя в житті. Висловлювали свої думки чітко і учні молодших класів – Дарина Семеній та Ілона Антонюк.

Інтерактивна гра «Світ професій» допомогла нам зрозуміти, що правильний і своєчасний вибір професії у шкільному віці в 2-2,5 рази зменшує плинність кадрів,  на 10-15% підвищує продуктивність праці, в 1,5-2 рази знижує вартість підготовки кадрів.

Гра «Мікрофон» дала можливість всім захистити свою майбутню професію. Найпереконливішими були: Ілона Антонюк, Дарина Семеній, Саша Лиманець.

Під час гри «Найпотрібніші професії»: Яна Ярмоленко назвала найпрестижніші професії, Тарас Гомонюк – забуті професії, Максим Теслюк – завжди потрібні професії, Вова Грибан – найвідважніші.

Усвідомлений вибір професії має 2 складових: «хочу» - бажання, інтереси, схильності особистості; «можу» - знання, здібності, психологічні особливості, стан здоров’я; «треба» запити ринку праці, потреба в кадрах.

 

Бібліотекар дитячого відділу ЦРБ                         Ольга Буланова

Кобзарю рідний з нами ти завжди

          

          Коли міняли честь неначе крам,
          А правду - совість кидали за грати,-
              В серцях людей Ви спорудили храм,
              Якому там повік - віків стояти.
              Коли брехня сідала на престол,
              Мовчало все від заходу до сходу,-
              Ви осінили праведним хрестом
              Безсмертне слово рідного народу.
              Вогонь запалений Тарасом,
              У нашім серці не погас -
              Він став над простором і часом
              Він будить нас, він кличе нас!

Березень в Україні часто називають Шевченковим. І це не випадково : щороку навесні Великий Кобзар приходить до нас і щороку новим, неповторним. Тарас Григорович Шевченко - велика і невмируща слава українського народу. У його особі український народ ніби об'єднав найкращі сили й обрав співцем своєї історичної слави та гіркої долі, виразником власних сподівань і прагнень. Під думи народні налаштовував свою ліру Кобзар, тому й оживало в його полум'яному слові все те, що таїлося в глибині душі народу. Як весна оновлює природу, так само поезія Великого Тараса оновлює наші душі, закликає бути чесними і милосердними, щиро любити свій народ, свою Україну.
 
В день вшанування пам'яті поета  в Пулинах, біля погруддя Тараса Шевченка відбувся урочистий мітинг. Учні загальноосвітньої  школи  та читачі дитячого відділу ЦРБ декламували вірші Великого Кобзаря. 

Заходи продовжились в центральній районній  бібліотеці. З учнями місцевого ліцею проведено поетичний вернісаж   "Кобзарю рідний з нами ти завжди".


Ведучі заходу: Олена Грозовська та Людмила Пашківська запросили до перегляду  відео - ролика  про життя та творчість поета.  Присутні прослухали вірші Т.Шевченка  у записі Богдана Ступки, та провідного бібліотекаря дитячого відділу Тетяни Іщенко.



Музичний супровід "Шлях до Тараса" прозвучав у виконанні  Василя Зінкевича.

Для користувачів бібліотеки організована книжкова виставка.