середу, 13 серпня 2014 р.

Родові садиби

                                                                       
   Теми  екології,  здорового  способу  життя населення є дуже важливими, оскільки від того, як ми хазяюємо на землі, залежить майбутнє не тільки кожного з нас, а й держави в цілому. А тому серпневе виїздне засідання любительського об»єднання «Берегиня», створене при Червоноармійській районній бібліотеці, проведено на замовлення його членів на тему: «Родові садиби і відродження села».      
     Кілька років тому в Україні розроблено проект Державної програми «Родова садиба», спрямованої на відродження сільських територій.       Нині в Україні налічується близько  100 ( сотні)  родових поселень.

Такий напрямок відродження сільських територій, як створення родових садиб є досить цікавим, оскільки наше населення і зараз відчуває вплив Чорнобильської катастрофи. Кількість сільських поселень постійно скорочується. Саме тому для влади дуже важливим є завдання вдихнути в сільські території нове життя. Створення родових поселень – цілком реальний шлях до досягнення такої мети.

Отже, нам дуже цікаво було ближче познайомитися з родовими садибами сімей  Волчанських, Бенещуків, Сіриків, які знаходяться в селі Підлісному. Ці мешканці організовують своє життя в природних умовах. Звичайно, всі вони зіткнулися з низкою проблем, приміром, як вести в таких умовах сільське  виробництво, налагодити комфортний побут, організувати навчання дітей, проводити дозвілля. Але з часом  все їм вдається, це видно по очах всіх мешканців, які світяться радістю.  Вони  вважають, що з природою вони єдине ціле і  від того, наскільки добре почувають себе ліс і річка, настільки буде здоровою людина. І не на словах, а справою намагаються змінити ситуацію на краще.
Подружжя Волчанських  за невеликий термін часу збудували екологічно чистий будинок, інші прибудови, викопали колодязь, озеро, насаджують садові дерева, формують лугову та лісову рослинність, вже збирають врожай городніх культур, розводять та доглядають курей.  Електричний струм до будинку  надходить від сонячних батарей, які розташовані на даху будинку. Є світло, працює пральна машина – автомат, користуються Інтернетом. Побут екологічного будинку нічим не відрізняється від міського життя.  Кожен з них намагається відчути себе частинкою нашої планети, подумати, як покращити життя на Землі, та що слід зробити аби зберегти його. Ці люди дійсно починають цінувати життя в кожному листочку, в кожному крику птаха, в кожній мурашці, бо основне, як вони запевняють, - укріпити духовність людей, виховати в них високу віру добра до всього, що їх оточує і чуття особистої відповідальності за все живе… і для себе, і для наступних поколінь.

Мешканці родових садиб є частими гостями Стрибізької сільської бібліотеки (завідуюча Терещук Т.О.)  та приймають участь у проведенні гарних масових заходів, екологічних свят.  
А  ще господарі, де проходило наше засідання за «круглим столом», закохані  в пісню і свою любов передали доньці Дaринці. До них приєднується Ольга Бенещук і полинула задушевна пісня, гарне та корисне спілкування   -  наповнили наші серця щасливими митями життя.

Нас пригостили цілющим духмяним чаєм, настояним на лікарських травах.

                                З.Боровик, провідний методист районної бібліотеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар