понеділок, 20 травня 2013 р.

Святкування Дня Європи

 

 
Ми живем в Україні, державі, яка розміщена в центрі Європейського континенту. Україна разом з усіма народами, що її населяють прагне об'єднатися з іншими європейськими державами в Євросоюзі.

У травні 1950 року в Парижі міністр закордонних справ Франції Роберт Шуман запропонував новий план часткової економічної інтеграції. Ця ідея належала Жану Моне. 9 травня 1950 року було підписано Декларацію Роберта Шумана, яка пропонувала створити організацію, що контролюватиме видобування вугілля та виробництво сталі у ФРН та Франції.
План Шумана та Моне був реалізований 18 квітня 1951 року підписанням Паризького Договору про створення Європейського Співтовариства Вугілля і Сталі, який набрав чинності в липні 1952 р. Членами нової організації стали Франція, ФРН, Італія, Голландія, Бельгія та Люксембург.
На Міланському саміті 1985 року лідери Євросоюзу вирішили увічнити проголошення Декларації Шумана відзначенням 9 травня щорічного «Дня Європи». Оскільки в Україні ця дата  є Днем Перемоги,то,відповідно до Указу Президента України 19 квітня 2003 року,День Європи в нашій державі відзначається у третю суботу травня. Цього року він припадає на 18 травня.
Україна - єдина держава не член ЄС, у якій на державному рівні відзначається День Європи.

Районна  бібліотека провела пізнавальну годину  з учнями місцевого ліцею «Наближаємо до себе Європу». В читальному залі бібліотеки  організовано викладку літератури «Що ти знаєш про Європейський Союз» .

Немає коментарів:

Дописати коментар