понеділок, 22 травня 2017 р.

Зачарований Поліссям.


Не кожне містечко чи районний центр може пишатися власними художніми музеєм та школою. Далеко не кожен населений пунк подарував нам цілу плеяду відомих художників, які займаються красним мистецтвом у різних куточках України. Таким є наше поліське селище Пулини, звідки вийшло близько двох десятків майстрів олівця і пензля. Один із них - Іван Васильович Грибан.

 19 травня в малому залі районної ради зібралися друзі, родичі, керівництво району на чергову виставку живописних творів  Івана Васильовича під назвою «Зачарований Поліссям».

Виставку організували голова  громадської організація «Творчо – мистецький гурт художників – земляків «Пулинське земляцтво» Леонід Фесенко та директор художнього музею Наталія Вакуленко.

Іван Васильович народився 11 травня 1937 року в с.Кам’яний Брід Коростишівського району. З 1948 року сім’я проживала в с.Новий Завод.
По закінченню школи навчався в Житомирському сільськогосподарському технікумі. Після чого було навчання в Житомирському педагогічному інституті ім.І.Франка. Трудову діяльність розпочав на посаді механіка Новозаводського МТС. Пізніше працював вчителем Новозаводської середньої школи, на різних посадах в партійних і державних органах. В 1997 році вийшов на заслужений відпочинок.

Малюванням займався з раннього дитинства. А тому по життю не розлучався з пензлем і олівцем. Закінчив дворічну школу військових художників при гарнізонному Будинку офіцерів,куратором і викладачем якої був відомий український художник Борисенко. Перебуваючи на заслуженому відпочинку продовжує займатися малярством.

Є членом громадської організації "Творчо - мистецький гурт "Пулинське земляцтво". Захоплюється музикою,риболовлею.

Митець присвятив себе творенню образів природи та людини. У колірній палітрі митця поєдналися різні відчуття світобачення:батьківське,праслов'янське,древлянське.

Земляка – художника  прийшли привітати голова районної ради  А.П.Липко , заступник голови райдержадміністрації  С.І.Трохименко , селищний голова  О.С.Гаврилюк , в.о.районного відділу культури  Л.А.Громська, директор  центральної районної бібліотеки Н.В.Метельська, місцева поетеса Олена Дубина.
Музичний дарунок ювіляру приготували чоловічий народний ансамбль «Промінь», учасником якого є і Іван Васильович.
Для створення наступної виставки Леонід Віталійович Фесенко  від «Пулинського земляцтва» подарували ювіляру  мольберт,  папір та сумку для художніх творів. Дружина відомого Пулинського художника В.С.Дзюбенко Евгенія Олександрівна подарува  чисте полотно для майбутньої картини.
Районне відділення Всеукраїнського об’єднання ветеранів відзначили Івана Васильовича Грамотою та поетичними рядками від поетеси Надії Теслі.
Художник – це людина,  яка бере натхнення звідусіль, це певною мірою чарівник, адже йому вдається зупинити мить, щоб незабаром перетворити її у вічність.  Твори мистецтва збагачують людську думку, виховують високі ідеали благородства, добра і злагоди.

Виставка залишила позитивне враження та не залишила нікого байдужим - віру в майбутнє свого народу.

Немає коментарів:

Дописати коментар