суботу, 1 липня 2017 р.

Відкриття виставки


                                           

30 червня  в Пулинському художньому музеї «Пулинські  барви» відбулося відкриття виставки вишивки та робіт з бісеру Броницької Галини  Михайлівни.
Нажаль  майстрині вже немає з нами. ЇЇ роботи представляла  донька Світлана Віталіївна Прут.  Вона  детально розповіла про творчість вишивальниці, сім’ю,  цікаві життєві моменти, про працю та зусилля, які ми споглядаємо в її роботах.
                                                    донька Світлана Прут

Організатор виставки директор художнього музею Наталія Вакуленко.

Вишивка – це неповторний вид народного мистецтва. Коли подивитись, на перший погляд, воно таке просте ремесло, але насправді досить складне, цікаве і таємниче. Вишивати по-справжньому, вишивати талановито – досить не просто. Для цього потрібні роки терпеливої  наполегливої творчої праці. Вишивальниця мусить бути художницею, вміти відчувати найтонші відтінки, кольори. Україна здавна славилась вишивальницями, українську хату прибирали саме вишитими рушниками, скатертинами, картинами.

Є люди, що про них вже сказано не раз, та все одно слів вдячності не ви­стачає. Шукаєш, як висловити своє захоплення, а всі слова здаються якимись неви­разними і бідними в порівнянні з душевним ба­гатством цієї людини.
Наша землячка народилася 25 жовтня 1939 року, проживши 77 років. Виховала 5 дітей, мала 14 онуків та 11 правнуків. Удостоєна почесного звання Мати-героїня. На життєвому шляху довелося працювати на різних посадах: бібліотекар, директор Будинку культури, начальник Союз друку.

Познайомитись з її вишивками, сказати добре слово про майстриню і переконатись, що золоті руки Галини Михайлівни творять дива на полотні прийшли ті, хто її знав, поважав, захоплювався її майстерністю: голова   районної Ради Анатолій Петрович Липко,  заступник голови  - Георгій Степанович Андрійчук,  начальник відділу  - Микола Петрович Захарчук, в.о. начальника відділу культури і туризму Пулинської РДА Лариса Аркадіївна Громська, директор Пулинськї центральної районної бібліотеки Наталія Володимирівна Метельська та ін..

Галини  Михайлівни була добра, щедра, гостин­на, талановита, працьовита, скромна, віддана своїй спра­ві .
Її вишивки  вражають своєю красою і неповторністю, коли дивишся на усі її шедеври, ніби потрапляєш в неповторний світ гармонії і краси.
А за усім цим  - величезна праця, зусилля талант та фантазія.
У вишивці нерідко передається настрій майстрині. Тому є вишивки сумні й замріяні, є й веселі.
В роботах Галини Михайлівни переважно яскраві кольори, тому що в свої вишиванки вона вклала душу і серце. Яким затишком, теплом і спокоєм віє від цих вишиванок. Оселя  майстрині завжди цвіла барвистими рушниками, серветками, подушечками.

Здається, де ж вона брала той час на вишивання? І зразу знаходиш відповідь, адже коли душа в людини чиста і багата на любов, вона здатна на творчість і добрі справи.

Крім вишивання  Галину Михайлівну цікавили й інші види рукоділля. Чимало увага майстриня приділяла виробам із бісеру.
Мистецтво виготовлення прикрас із бісеру, як і вишивка та інше жіноче
рукоділля, прийшло до нас із глибини історії. З покоління   в покоління
передавалась техніка виготовлення оздоб, узорів та народних орнаментів.
Майстерно, зі смаком виготовлені вироби руками Галини Михайлівни незмінно викликають захоплення, вражають оригінальністю форм та кольорових сполучень.

Отак  йшла  по життю, прикрашаючи довкола себе життя і своїми прекрасними вишитими  роботами,  і своєю безкорисливою добротою, неперевершена майстриня ручної вишивки Галина Михайлівна Броницька.

Хочеться  вклонитися  низесенько   всій  її родині за  представлені роботи, які будуть милувати око не одного відвідувача   виставки. За неоціненний вне­сок  її робіт у традиційний  доробок   вишивки на Пулинщині. А світла пам'ять про Галину Михайлівну  збережецька  в серцях жителів селища.

                                                    Виставка у світлиці:














Гарного перегляду.


2 коментарі:

  1. Я хочу висловити щиру подяку організаторам виставки, а також всім тим, хто теплими словами відізвався про творчість моєї мами І тим хто просто вІдвІдав цю виставку, хто зацІкавився нею на сторІнцІ сайту.НизькІй вам уклІн. Так склалося життя, що вже бІльше 30 рокІв, я з сІм`єю проживаю в Росії. Та ще з шкІльних рокІв проношу в серцІ слова побажання які хочеться сказати від всієї душі Житом пшеницею, червоною калиною хай квітчається ваше життя, рівних вам доріг, ясних обріїв, та гарного настрою. А Вам Наталія Метельська я дуже вдячна за те, що проживаючи в Росії, я мала можливість бути співучасницею виставки маминих робіт. Творчих Вам злетів, наснаги у роботі та професійного зростання.

    ВідповістиВидалити
  2. Щиро дякую за теплі слова в мою адресу. Це мій обов'язок збирати,систематизувати цікаві матеріали про видатних людей нашого краю. І цей блог створений з метою поширювати цю інформація, щоб побачили ті, які з тих чи інших причин не мають змоги бути на рідній маленькій Батьківщині.

    ВідповістиВидалити