середу, 8 травня 2013 р.

Щаслива родина – багата країна.

  
 

Квітучий травень багатий на свята та традиції. І ось після свята Перемоги на календарі замайоріли ще  дві гарні дати. Друга неділя травня – День матері, третя неділя- Міжнародний день сім»ї.

В багатьох країнах світу День матері відзначають 13 травня.
В Україні - цей день відзначається в другу неділю травня відповідно до Указу Президента України від 10 травня 1999 року № 489/99.





Історія свята така: у 1908 році молода американка Анна Джервіс з Філадельфії виступила з ініціативою вшановування матерів у пам’ять про свою матір, яка передчасно померла. Анна писала листи до державних установ, законодавчих органів, видатних осіб із пропозицією один день у році присвятити вшануванню матерів.

Її старання увінчалися успіхом - в 1910 році штат Вірджинія перший визнав День Матері як офіційне свято. Хоча по суті це - свято вічності: з покоління в покоління для кожного мама - найголовніша людина для своїх дітей.

Безумовно, День матері - це одне з самих зворушливих свят, тому що кожен з нас з дитинства і до своїх останніх днів несе в своїй душі єдиний і неповторний образ - образ своєї мами, яка все зрозуміє, простить, завжди пожаліє і буде самовіддано любити незважаючи ні на що.
  


Є старовинна українська легенда. У матері  був  єдиний  син — дорогий, ненаглядний. Душі в ньому мати  не чула. По краплинці збирала росу для вмивання, найтоншим шовком вишивала сорочки. Виріс  син — ставний,  гарний.  Одружився  з  дівчиною небаченої краси. Привів молоду дружину в рідну хату.  Незлюбила та свекруху, зненавиділа  її. Боялася мати  показатися  тій  на очі, сиділа в сінях. А потім у сарай переселилась. Але й це не заспокоїло жорстоку невістку. Каже вона чоловікові: «Коли хочеш, щоб я жила з тобою, убий матір,  вийми з грудей серце і спали на вогні».
Не здригнулася
 душа сина: так зачарувала його врода дружини, Каже він матері: «Наказала мені дружина вбити  вас,  мамо... А не послухаю—піде від мене». Заплакала мати  й  відповідає: «Ну що ж, сину, роби так, як велить серце».

Пішов син з матір'ю в діброву, наламав сухого хмизу, розпалив вогнище. Убив матір, поклав серце на жар. Спалахнув сучок, тріснув, полетіла жаринка, ударила в обличчя
 синові, обпекла боляче. Скрикнув той, закрив долонею обпечене місце. Стрепенулося серце материнське,  що горіло на повільному вогні, прошепотіло: «Синочку мій рідний, тобі боляче? Зірви листок подорожника, ось росте біля вогнища, приклади до обпеченого місця. А до листка подорожника приклади  серце  материнське... Потім  у  ВОГОНЬ покладеш...»
Заридав син, схопив
 гаряче  материнське  серце,  уклав його  в розкраяні груди, облив пекучими  сльозами. Зрозумів він, що ніхто й ніколи не любив його так гаряче й віддано, як рідна мати. І такою величезною й невичерпною  була любов  материнська, таким всесильним  було бажання  бачити  сина радісним і безтурботним, що ожило серце, загоїлася рана. Підвелася мати і притисла кучеряву голову до грудей. Довго вони стояли обнявшись,і після цього ні син,ні мати додому  повертатися не хотіли. Так і пішли вони вдвох довгою стежиною.

 Щастя й краса материнства в усі століття оспівувалися кращими художниками і поетами. І невипадково - від того, наскільки шанована в державі жінка, яка виховує дітей, можна визначити ступінь культури й благополуччя суспільства. Щасливі діти ростуть в дружній родині й під опікою щасливої матері.

В цей день ми від усієї душі вітаємо дорогих мам з їх святом. Хай світлом і добром відгукуються в душах дітей ваші нескінченні турботи, терпіння, любов і відданість.
В 2013 році День матері в Україні припадає на 12 травня.

  Багато сказано про маму,але родина,це мама і тато. І тому хочеться  висловити  багато теплих слів в адресу батьків. День батька, який поки що не став офіційним святом в Україні буде відзначатися у третю неділю вересня. З пропозицію введення цього дня в Україні виступили представники МГО «Міжнародний  Центр Батьківська»,започаткувавши у жовтні 2006 року Громадську ініціативу  День батька. Тому з ініціативи Всеукраїнського громадського комітету з підтримки сім»ї  та відповідального батьківства 18 вересня 2009 року оголосив третю неділю вересня Всенародним Днем батька в Україні.
Якщо День матері  який святкують навесні, має історичне та релігійне коріння, то День батька – це штучно винайдене свято для «врівноваження» торжеств на честь батьків.

Бережіть своїх матерів. Не допускайте, щоб з їх очей капали сльози. Тому що всі скарби світу не варті почуття материнської любові і материнської гідності. Бережіть свої родини! Будьмо вдячні тим,хто дав нам життя і  вивів на самостійну  життєву стежинку.


 




    


В читальному  залі районної бібліотеки організована  розгорнута книжкова виставка

«Рід.Родина,сім»я»

Розділ  виставки "Жінки в українському суспільстві" розповідає про  роль  сім»ї, жінки  в часи Київської Русі, і в наш час.  Як створити сім»ю та виховувати дітей- розділи "Ти+ Я народилася сім"я" та "Ми і наші діти". Готувати та вести домашнє господарство навчать розділи виставки " У світі кулінарії" та "Для дому і сім"ї". Всі хто любить
шити,вишивати,в"язати ознайомляться з розділом "Голка-чарівниця". Тож запрошуємо до перегляду виставки.  Щасти Вам! 

 


 

5 коментарів:

  1. Дійсно, якщо в родині все добре, то й на роботі і в душі завжди буде лад. Прекрасні свята на нас чекають ще попереду, особливою любов'ю та ніжністю відрізняється день найдорожчої у світі людини, День мами! Від щирого серця вітаю з наступаючим святом всіх-всіх матусь і хочу сказати, що я дуже сильно люблю свою любу матусю!!!:*)

    ВідповістиВидалити
  2. Щиро дякую за гарні слова та привітання.

    ВідповістиВидалити
  3. Відчувається, що дійсно переживаєте те про що пишете, та тільки не можу не сказати про оформлення посту: чому різні шрифти, чому не однорідне оформлення. Згадуйте тренінг!

    ВідповістиВидалити
  4. Спасибі,що відвідуєте наш блог.З приводу щрифта -знаю,що треба писати одним,але не получається його виправити.

    ВідповістиВидалити