понеділок, 31 березня 2014 р.

« БІБЛІОТЕРАПІЯ» - ЦЕ ЛІКУВАННЯ КНИГОЮ,



- так  відкрила  заняття  семінару  -  практикуму на  тему : «Бібліотерапія  -  складова  соціальної  роботи  бібліотек», на який зібралися  бібліотекарі  району , директор  районної  бібліотеки Л.М.Пилипчук.
Вона  ноголосила, що це перспективний напрям діяльності бібліотек, що займається вивченням впливу  спеціально підібраної літератури на стан здоров»я людини. Душа і слово. Ці поняття вічні. І нічим так не вразиш, як словом. Ним можна і підбадьорити , а можна і завдати болю. Є безліч різних творів літератури, в яких читач може знайти  або  душевну  свободу, або, навпаки, віддатися смутку чи тузі.Читання книг  дозволяє вивести людину з пригніченого стану. Це одна з форм  допомогти  нашим  користувачам  бібліотек побачити щось нове і красиве.
Районні  спеціалісти  надали  тематичні  консультації .
Запропоновані також практичні заняття, на яких активні читачі дитячого відділу ЦРБ, учні 5-А класу Червоноармійської ЗОШ І-ІІІст. Саша Лиманець, Яна Ярмоленко, Діана Степанчук, Саша Сак, Андрій Боярчук, Богдан Грінчук, Олег Котенко в рамках «казко - терапії»  представили літературну казку  «Бджолині історії», де важливою рисою казки є те, що в ній добро перемагає зло.  Теми добра, стосунків у сім»ї  та колективі, дружби  та відданості, непідвладні часу,  політичній  кон»юк турі  та  моді.
Увага  зверталася на твори В.Сухомлинського,  Н.Забіли, Г.Бойка, М. Стельмаха, О.Гончара, В.Стуса, О.Теліги, Л.Костенко  та ін., які допоможуть  вижити в розбурханому життєвому морі. Зараз особливою популярністю користуються твори М.Дочинця «Дорога в небо – до людей», «Криничар», «Многії літа.Благії літа», «Руки і душа та інші невигадані жіночі історії»  (вони є в районній бібліотеці).                                                                                                                       
 Крізь  роки  нас кличе звитяжне , пристрасне слово Т.Шевченка. Нас зцілюють, ніби про нас написані, рядки його величних творів і надихають його картини.  А тому бібліотекарі подорожували краєзнавчою мандрівкою  «Шевченко і наш край»  та  відкрили зупинку «Картини Тараса Шевченка лікують душу».
Досвідом зцілення сердець читачів книгою поділилися бібліотекарі О.Грозовська (ЦРБ),  О.Іванисько, (Курне), Т.Терещук (Стрибіж), М.Карягіна (Андріївка), В.Нижник (Кошелівка), Т.Прут (Сколобів). Доброзичливі, чуйні, врівноважені, віддані своїй справі, ці бібліотечні працівники  у  постійному  творчому пошуку, ініціативні, віддані своїй справі, люблять людей, а тому вміють прищепити любов до книги. Люди до них тягнуться , немов магніт. Тут завжди затишно, при бібліотеках створені та діють клуби за інтересами, до яких залучаються дорослі читачі і діти. Шанують люди наших бібліотекарів за труд і чесність, за тепло душі, бо вони, воістину, лікарі душі людської і завжди раді кожному, хто переступає   поріг  наших  книгосховищ.
Бібліотекарі одержали  традиційні творчі  домашні  завдання  та   методичні  рекомендації  до  теми  семінару  -  практикуму.

                                                           З.Боровик ,провідний методист районної бібліотеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар