неділю, 3 травня 2015 р.

Героїчна сторінка живої історії

Через декілька днів  ми зустрічаємо 70- ту річницю Великої Перемоги, яка заклала основи незалежності України.
Напередодні   цієї дати  в залі  Червоноармійської районної  державної  адміністрації   відбулася презентація  Книги Пам"яті України. Переможці. Житомирська область том.5.
Слухачами заходу були ветерани ,молодь, громадсткість району.
Це історико-меморіальне видання  серіалу "Переможці", мета якого зберегти для нинішнього і майбутнього покоління імена ветеранів Другої світової війни, чий бойовий і трудовий подвиг став безцінним надбанням   історії, містить поіменні списки  фронтовиків,партизанів, підпільників. Працівниками районної бібліотеки  організована  виставка книг на дану тематику. В заході взяли участь: голова районної  ради Віктор Галущинський та голова районної  ради ветеранів  Микола Мазяр.












Ведучими  презентації  були: Наталія Метельська -завідуюча відділом обслуговування ЦРБ  та  Лариса Громська - головний спеціаліст районного відділу культури.


В Україні шанують пам"ять героїв,організовують пошук і перепоховання праху загиблих. Все це ввійшло в традицію і передається від покоління до покоління, щоб подвиг і дружба народів не забувалися ніколи. Про перепоховання бійців, останки яких знайдені на території с.Соколів Червоноармійського району розповів Леонід Фесенко - вчитель Вацлавпільської гімназії,член пошукової групи, та представив фотоматеріали заходу.
Слайд-презентацію шкільного музею Другої світової війни Івановицької ЗОЩ І-ІІІст. представила учениця 10 класу Вікторія Черниш  та вчитель географії і біології цієї  ж школи,член ради музею,депутат районної ради   Вячеслав .Пишнюк.






















На захід була запрошена донька  підпільника П.З.Піскуна, який в роки війни допоміг врятувати єврейську сім"ю  Марка Мешка, який через багато років  видасть  книгу   "Не забуду!Не прощу". В цій книзі  Марк  опише зустріч з Піскуном П.З.,а згодом відвідає цю родину.
В 2004 році в Києві,в Ізраїльському посольстві  ветерану Піскуну П.З.  вручено медаль і почесну грамоту   Праведника  народів миру. А. 27 січня 2010 року  Указом Президента  України  В.Ющенко   Петро Захарович  був нагороджений орденом "За мужність ІІІст." виявлений в роки Другої світової війни. На згадку доньці Ларисі вручено квіти та  пятий том Книги Пам"яті України, куди занесено ім"я її батька.


Презентація  супроводжувалась піснями   тих воєнних років, та піснею "Погони" у виконанні чоловічого ансамблю "Промінь" РБК.

Немає коментарів:

Дописати коментар