понеділок, 13 листопада 2017 р.

День української писемності


Рідна мова давня й молода, світить рідне слово, як жива вода.

День української писемності відзначають 9 листопада. Це свято було встановлено указом президента України в 1997 році і відзначається щороку на честь українського літописця Нестора – послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія.  Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова. Тож, 11 листопада на черговому засіданні клубу за інтересами  "В світі цікавого", ми розмовляли про мову – найбільший скарб будь-якого народу. Адже тисячоліттями, віками, роками плекала земля її предків, передавалася з покоління в покоління, вкладаючи дедалі більше народну душу і, водночас, формуючи її. Досвід людства упродовж тисячоліть переконливо доводить, що занепад мови – це зникнення нації. Якщо ж мова є необхідною і вживається, насамперед, елітою – сильною і високорозвиненою стає держава.

Багата і барвиста мова українського народу. Мова – то краса нашого життя, наше минуле, і наше майбутнє. Рідне слово – невмируще джерело, з якого ми пізнаємо навколишній світ, свою родину, свій народ.

Тетяна Олександрівна Вакуленко, бібліограф - краєзнавець  центральної районної бібліотеки провела конкурс знавців рідної мови, мовні загадки та переклад літератури “Цвіт народного слова”. Діти ознайомились з віртуальною виставкою "Коштовний скарб народу" та  охоче читали вірші про мову Т.Шевченка, Л.Українки, Б.Лепкого, І.Гнатюка та ін. Далі за чаєм розмовляли на різні теми, зокрема вирішили організувати драматичний гурток. Запрошуємо всіх бажаючих підтримати цю ідею.
 
                                       Бібліотекар дитячого  відділу        Ольга Буланова

Немає коментарів:

Дописати коментар